June 18, 2009

KETERBASAN WAKTU

1st nk ucapkan 10Q kerna sudi mengklik mouse pd topik neh..smbil2 thread laen sdg rancak diperbincangkan CIK COMBAT  ingin tarik perhatian korang sume pd topik ni..
 
~ Bagaimana Hubungan Kita Dengan Al-Quran? ~
tujuan aku menulis neh bkn utk bermegah2 or gebang2 kosong tp jadikan neh sbg 1 renungan atau iktibar pd dri sendiri terutamanya pada diri aku sendiri..yer ler manusia lalai....bende yg dekat dgn dri kite kite xpenah sedar pon kn? dan xpernah terlintas utk direnungkan. tetiber aku terlintas seketka di meja kerja aku neh..AL-QURAN??

Pertanyaan PERTAMA : Bagaimana keadaan al-quran skrg kt umah korang? pernah x korang sentuh & bace die? kalau belom penah, bile korang nk start ngaji?
***Nampaknyer jawapan tu cam terkener batang idung sendirikkan?? Xpyh tunding dekat org,,tgk diri sendiri..aku pon samer..padahal khatam dah..dulu kechik2 sanggup kener tibai kalo mls ngaji..siap plak kener blajo nerzanji..urm..alahai manusia..so korang lak camner??
slalonyer kiter bc al-quran mengikut maserkan?? dlm solat tu ayat yg wajib..pastu kalo bulan ramdhan baru nak sedar tok bc..tu pon kalo khatam r..timer sebulan tu jer kiter nak menjenguk2. selak2 helaian al-quran tapi bulan2 lain?? ader terpikir..maybe dibiarkan saja dlm almari sampai plak ader yg kusam...ntah la..kdg2 aku pon samer jer..(heheh...)...aku terfikir sejenak..egt zaman kechik2...biler tgk anak sedare aku plak tiap2 mlm kener pi kelas ngaji..n tak semener-mener pon aku br teringat...

disini CIK COMBAT ingin kongsi 1 story dgn korang sume..mengikut pengalaman sendri,if kite xpenah & jarang sekali bace quran..percayerlah ini akan berlaku....
nafas kite akn sempot2 bile kite nk tarik harakat yg pnjang... padahal senang je.(kalo xcaye try la buat skrg) tapikan pelik bin ajiab mengapa lagu faizal tahir,siti nurhaliza,jacklyn n lain2 tue kite leh tarik tinggi pitching nye? tp quran?? Sendri fikir..jgn bace skadar melepas batok ditangga je... ..bace lame2 skit & try tarik harakat yg panjangnye 6 harakat..lps pd 2 perhatikan ape yg berlaku pd pernafasan kite wktu tu..kalo de sempot2 2 JAWAPANNYA =... ... ... ... ... ... .
hubungan korang dgn quran tersangat2 la jaoh. so neh da kes kene 'erat2 kan hubungan korang dgn kitab suci neh'..(dlm dunia IT neh, kite nk pulak berkenalan sesame sndri tp quran sebab pe kite xpenah try utk berkenalan dgn lebey dekat lg??ade setengah org pakar agama ckp,kalo kite bce sempot2 tu maknanye hati kite penuh dgn titik2 hitam(dosa)... 
bile kite selalu bace, titik2 hitam tu akan sedikit demi sedikit hilang... ..
HELLO  korang was2 dgn aper aku ckp neh, korang g tnye yg pakar agama..tgk ape die kata, dan lps 2 korang text kat aku eh... akue pn nk tao jgk..(serius neh) bende yg baek elok kite share bersame2.. dan SATU lagi perubahan yg korang akn nmpk adalah bile korang selalu ngaji quran... amalkan dlm mase 7hari tnpe henti... lame2 nt korang akn jd sorg yg suke mengaji..(xcaye?try buat skrg & tgk sndri perubahannye) 

SEKIAN, diharapkan topik neh bukan omong2an kosong dan mengundang rase tak puas ati k..aku sendiri pon dok tergaru2 kpale mencari sesuatu,..sebab aku sendiri pikir..aku pon samer gak lalai..jarang la sgt nak bc...tp aku berharap sgt2 pas neh dpt membuke mata hati korang termasok diri sendri (AKU a.k.a CIK COMBAT) yang sgt nakal neh ...sebab aku sedar biler nak cakap sesuatu cerminkan diri sendiri dan fikirkan setiap perkara nak buatt..kire senang nk ckp cam Nabil "LU PIKIRLAH SENDIRIK..."

==Carilah hatimu sewaktu membaca Al-Quran, jika kau tidak temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat, jika kau tidak temui,carilah hatimu ketika duduk bertafakur mengingati mati, jika kau tidak temuinya juga, berdoalah kepada Allah pinta hati yang baru==

Ditulis oleh,
MOOD AKUE : Free Smileys MALOOO..Free Smileys

3 comments:

Syahril Said said...

Salam. Entry yang bagus. Isyqacombat ni memang rajin buat laporan harian praktikum...haha..teruskan usaha.

isyqacombat said...

alah kemudahan depan mater so gunkan sebaik2 mungkin en syariL..maser tu sentiaser ader en..cumer kiter nak nak mengunakannyer lebih penting...isyqallah sayer akan terus berusaha...
amin....

Shahrul Shaharuddin said...

alhamdulillah.. posting reminder for all muslimin/muslimat.. good intention isya.. thanx for remider.. :)