March 17, 2009

AKU BAYI 80-an

Maner Satu Cik Combat ek??==Zaman Tadika akue
 
Kita membesar dgn menonton G-Force,Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. NOT to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?... hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah... ingat tak, Misi (dulu kecik-kecik tau panggil Misi bukan Nurse) kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa... Tampal. 

Geng-Geng Kat UUM==zaman Sem 1...wacha!!
 
 ni sure korang igt... program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb... cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan... kan? semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, RM0.50  jek kat kantin. Time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata? BM Turbo? atau Pallas Jazz?. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu... ada yang suka stoking tebal laaa... internet? email? Menda alah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je. kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.
 Beshnyer Kalo Dpat putarkan Zaman===Mau balik ka zamanKanak2
 
Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh... lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, Jom kita pegi makan. Budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal. lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa... permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', main kejar2 duduk... kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die! lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.  

hmm... jom kite check, kite ni dah tua ke: 
  1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum 
  2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin  
  3. korang sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je 
  4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone 
  5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
  6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu... 
So Amacam?...Kenangan tu mesti xbley dilupakan...

Dicoret oleh,

2 comments:

cIk JanNah said...

kalo la bleh mmg nak kmbali ke zaman silam..
haha..
nak tyme kck jer.
x nak beso2.
hikss

isyqacombat said...

tp kan..tu ler lumrah kehidupan...
urm..betol ler tak pyh beso..
sesak dgn masalah..